De Amerikaanse rechter heeft het tijdelijke verbod voor de verkoop van RealDVD verlengd voor de duur van de gehele rechtszaak. Die applicatie van RealDVD speelt dvd's af, maar biedt ook de optie een kopie te maken. Die kopie is dan wel met een dvd-encryptiesleutel gebonden aan het apparaat waarop de kopie is gemaakt.

In oktober was er al een tijdelijk verkoopverbod opgelegd hangende de voorbereidingen voor de rechtszaak. Dat omvat het aanleveren van informatie door beide partijen in deze zaak en de bestudering daarvan door de rechter.

Ook contractbreuk

Rechter Marilyn Hall Patel heeft bepaald dat Real de DMCA (digital millennium copyright act) heeft geschonden, maar ook het contract met de DVD CCA-organisatie die gaat over de encryptiesleutels voor dvd's. RealDVD blijft uit de handel. De applicatie mag ook niet meer in licentie worden geleverd aan fabrikanten van settop boxen (tv-kastjes).

Real baseert zijn verdediging erop dat de gemaakte kopie niet gedistribueerd kan worden doordat het is gebonden aan het apparaat waarop de kopie is gemaakt. Het argument van een legale dvd-kopie voor eigen gebruik, lijkt van tafel geveegd.

In haar oordeel (pdf) geeft de rechter de aanklagende partijen in eerste instantie gelijk. Daaronder bevinden zich naast de DVD CCA (dvd copy control association) ook film- en tv-maatschappijen als Disney, Sony, Paramount, Twentieth Century Fox, NBC, Warner en Viacom.

Toch legale kopie

Deze zege voor de aanklagers is echter nog geen totale overwinning. De rechter lijkt weliswaar niet gevoelig voor het argument van een legale dvd-kopie voor eigen gebruik, maar spreekt zich daar nog niet over uit. Ze stelt wel dat het illegaal is voor bedrijven als Real om tools te leveren waarmee het maken van zo'n - mogelijk toch - legale kopie mogelijk is.

De belangenvereniging van de filmmaatschappijen, MPAA (Motion Picture Association of America), is in ieder geval verheugd. Ceo Dan Glickman verklaart: "Dit bevestigt wat wij altijd al wisten: RealNetworks nam een licentie om een dvd-speler te mogen bouwen en maakte in plaats daarvan een illegale dvd-kopieerder."

Real is teleurgesteld in de voorlopige veroordeling en het verlengde verbod op zijn dvd-kopieersoftware. Het bestudeert het oordeel van de rechter nu en beraadt zich op de volgende stappen. Real heeft zelf nog een tegenaanklacht lopen. De softwaremaker beschuldigt de Hollywood-studio's van antitrustpraktijken. Die zaak moet nog gaan lopen. De juridische kosten van Real waren afgelopen kwartaal 4,3 miljoen dollar, en zorgen voor toenemende verliezen bij het bedrijf.