Dat blijkt uit een document dat naar de Amerikaanse beursautoriteit (US Securities and Exchange Commission) is gestuurd. Daarin staat dat RealNetworks rekening houdt met een eventuele rechtszaak tegen Apple.

RealNetworks maakt bij zijn eigen muziekdienst Rhapsody gebruik van de drm-technologie Harmony. Deze is zo ingesteld dat de gekochte muziek ook op mp3-spelers afgespeeld kan worden, dus ook op de iPod. Dit heeft Apple nogal geïrriteerd.

"Apple blijft zijn technologie zo aanpassen dat het de interoperabiliteit doorbreekt waarvoor Harmony juist is ontworpen. Als Harmony niet langer op Apple-producten werkt, zullen we genoodzaakt zijn om gederfde inkomsten op Apple te verhalen. RealNetworks zal zich juridisch moeten verdedigen en dat gaat ten kosten van het bedrijfsresultaat", zo waarschuwt het bedrijf in het financiële document.

Real heeft overigens nog meer juridische kosten begroot. Het komende jaar verwacht het bedrijf ongeveer zestien miljoen dollar uit te geven aan de antitrustzaak tegen Microsoft. Vorig jaar was dat nog elf miljoen dollar.