Dat zegt Rob Glaser, oprichter, bestuursvoorzitter en CEO van RealNetworks, in een vraaggesprek met WebWereld. "Het is overduidelijk dat mensen materiaal uitwisselen waarop anderen het copyright hebben", zegt Glaser. "Daar zijn hele strenge regels voor." De online mediapionier weet zeker dat Napster de strijd tegen de verenigde platenlabels gaat verliezen.

Hoe Recording Industry Association of America (RIAA) er in zal slagen Napster uit het veld te ruimen is voor Glaser nog niet helemaal duidelijk. "De wetten die de regels beschrijven zijn gemaakt voordat internet bestond", vertelt Glaser. "Het wordt dus een kwestie van interpretatie. Ik verwacht dat de wetten zo zullen worden geïnterpreteerd dat iets als Napster voorkomen wordt. Anders zullen nieuwe wetten worden gemaakt."

Glaser heeft medelijden met de internetters die nu verslingerd zijn geraakt aan Napster. "De consument krijgt nu een product dat een fantastische ervaring biedt, maar er is geen garantie dat het blijft bestaan", aldus Glaser. Gebruikers zullen teleurgesteld achtergelaten worden als de stekker er uit moet, denkt de RealNetworks-topman.

Realiteitszin heeft Glaser wel. "Als Napster weggaat, bedenkt de internetgemeenschap meteen wat anders", zegt Glaser, zonder een voorbeeld als Gnutella te noemen. "Uiteindelijk zullen programma's als Napster de platenindustrie ervan doordringen dat muziek beschikbaar moet zijn met een muisklik."

Glaser vergelijkt Napster met de drooglegging in de Verenigde Staten in de jaren twintig. Toen werd massaal ondergronds alcohol gemaakt en verkocht. "De enige manier waarop dat toen gestopt kon worden is door de drooglegging op te heffen", aldus de topman van RealNetworks.

Hoe zou een programma als Napster legaal kunnen bestaan? "Uiteindelijk zal er een gemeenschappelijk licentiesysteem moeten komen. Het zal echter een aantal jaren duren voor het zover is", verwacht Glaser. "Op korte termijn, in de komende twaalf maanden, zullen er wel experimenten worden gedaan." Of ook RealNetworks daaraan mee zal doen wilde Glaser niet zeggen.

Het downloaden van muziek en films heeft volgens Glaser zeker bestaansrecht en toekomst. Ook in een wereld van breedbandinternet waar RealNetworks de uitzending van audio en video via internet zal ondersteunen. "Er zijn markten voor eigendom en uitzenden", zegt Glaser. "Consumenten zullen beide willen. Ook als een bepaald nummer streaming beschikbaar is op het net, wil je misschien een eigen kopie. Voor als je offline wilt luisteren bijvoorbeeld."Eerdere relevante berichten: Beroemde advocaat verdedigt Napster in copyrightzaak (19 juni 2000) Napster sluit promodeal met onafhankelijk raplabel (16 juni 2000) Onderzoek: Muziek downloaden goed voor cd-verkoop (16 juni 2000) Bedrijf verkoopt films via Gnutella-netwerk (15 juni 2000) Napster verklaart uitwisselen van muziek legaal (14 juni 2000) Platenindustrie eist vrijwel volledige Napster-blokkade (13 juni 2000)