De verdachte wordt ervan beschuldigd dat hij in 2006 heeft ingebroken op een server van de Amerikaanse gamefabrikant Activision in Los Angeles. Hij zou daar een kopie van het spel Enemy Territory: Quake Wars hebben gestolen, dat toen nog in ontwikkeling was. De verdachte zou uiteindelijke screenshots van het spel online hebben geplaatst.

Op internet voerde de 20-jarige hacker uit Maastricht de naam 'MaddoxX'. Met meer dan 10.000 berichten was hij een zeer actieve gebruiker van het Fok!-forum.

Het openbaar ministerie laat weten dat de Nederlander uiteindelijk gevonden is door een particulier recherchebureau. Dat was ingehuurd door Activision nadat zij doorhadden dat iemand de nieuwe Enemy Territory in bezit had gekregen. Het lukte het bureau uiteindelijk om in contact te komen met de dief, die zich ook toegang had verschaft tot andere delen van het bedrijfsnetwerk.

Publiciteit

De hacker kwam al eerder in het nieuws toen hij een beveiligingsprobleem bij spelfabrikant Valve blootlegde. Toen zei hij dat het hem niet om geld ging, maar om excuses van Valve voor hun 'laksheid'. Hij had toen al de creditcardgegevens van duizenden gebruikers blootgelegd.

Valve deed toen aangifte van de hack. In Nederland heeft Stichting Brein namens Activision aangifte gedaan.

Creditcardfraude

Behalve de inbraken bij de computerspelfabrikanten, wordt MaddoxX ook verdacht van de diefstal van creditcard gegevens bij een Engelse ticketverkoper. De Maastrichtenaar gebruikte de gegevens om laptops, beeldschermen en MP3-spelers te kopen. De schade voor de ticketverkoper zou 20 miljoen dollar zijn.

MaddoxX zou ook gepokerd hebben met het geld. Op zijn website beweerde de hacker over de gegevens van meer dan 50.000 creditcards te beschikken.

Bij de doorzoeking van de ouderlijke woning van de verdachte is beslag gelegd op een computer, administratie en een karabijn. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.