“De nationale recherche, en mogelijk ook de inlichtingendienst AIVD, gebruiken een nieuw, geheim opsporingsmiddel: zogeheten stealth-sms’jes.” Dat meldt de Telegraaf vrijdagochtend. Het opsporingsmiddel werd ingezet om de 12 Somalische terreurverdachten op te sporen, zo staat vermeld in hun dossier.

Simpele gsm ping

Navraag bij het Landelijk parket van het Openbaar Ministerie leert dat de zaken wat minder spannend zijn dan voorgespiegeld. Het betreft een ‘stil’ sms’je dat verstuurd wordt naar een mobiele telefoon van een verdachte die sowieso al wordt afgetapt en afgeluisterd.

De ontvanger merkt niks van het bericht, maar het bericht doet ook helemaal niks op de mobiel. Het is feitelijk een leeg, eenmalig ‘pingsignaal’. Wil de recherche later de locatie wederom weten, dan moet nieuwe stille sms worden verstuurd.

Het enige dat een stealth-sms’je doet is het lokaliseren van de ontvangende mobiel. Hoe? Gewoon, via het gsm-netwerk. Elke keer dat een mobiel iets verstuurt of ontvangt, gebeurt dit naar of van de dichtstbijzijnde gsm-mast. Alle mobiele operators lokaliseren permanent elk apparaat op hun netwerk, omdat anders verbinding niet mogelijk is. Het werkt dus niet met het satellietsysteem gps.

Science fiction

De Telegraaf schrijft verder dat met de techniek achter de stealth-sms mobieltjes op afstand kunnen worden gemanipuleerd door berichten af te luisteren of te spioneren via de microfoon of camera.

“Dat is echt allemaal science fiction”, aldus de woordvoerder OM. “Het staat nu met een hele grote kop ‘exclusief’ in de Telegraaf. Maar dat is dan wel exclusieve onzin, zal ik maar zeggen.”

Regelmatig gebruikt

Tot zover de techniek. Maar is het geheim en nieuw? Niet bepaald, aldus het OM. “Het is bijvoorbeeld in oktober al uitgebreid besproken in een grote drugszaak, maar er is nooit veel ruchtbaarheid aan gegeven,” verklaart de zegsman. "Het wordt regelmatig ingezet."

“We gebruiken het tegen georganiseerde misdaad, drugshandel, mensenhandel, enzovoort. Maar het wordt ook gebruikt als bekend is dat iemand zelfmoordneigingen heeft, maar het onbekend is waar die zich bevindt. Dan kan met een stealth-sms zijn locatie worden bepaald.”

Onderdeel van tap

Voor de lokalisatiemethode is alleen toestemming nodig van de Officier van Justitie, schriftelijk of mondeling. Waarom niet van de Rechter-commissaris? “Het is geen bijzondere bevoegdheid in de zin van de wet. Het is een bijwerking van het afluisteren van telefoons, de tapbevoegdheid. En voor het aftappen is dan reeds een machtiging van rechter-commissaris verkregen,” aldus de woordvoerder van het Landelijk Parket.