MyP2P bijt in het stof voor de rechter en moet bijna 90 duizend euro aan proceskosten betalen aan aanbieders van live sportstreams. De rechtbank Roermond oordeelt dat het linken naar illegale streams elders toch een zelfstandige openbaarmaking is, en dus inbreuk.

Zeker omdat de site gebruikers niet met een normale hyperlink 'wegstuurt' naar de betreffende streams, maar deze streams in een pop-up toont, waardoor een goot deel van de MyP2P-site zichbaar blijft. "Aldus presenteert gedaagde live-streams in het kader van haar eigen website."

De hyperlink is het fundament van het web, maar is soms ook onrechtmatig, inbreukmakend of zelfs strafbaar. Een historisch overzicht: 25 aanvallen op de hyperlink

Nieuw publiek bereikt

Het recente Europese 'Svensson-arrest', waar de conclusie was dat linken en embedden juist geen inbreuk vormen, gaat niet op, aldus de rechtbank. Daar ging het immers over content die al legaal beschikbaar was op het internet en dus geen 'nieuw publiek' meer kon bereiken door er naar te linken of te embedden.

Hier gaat het echter om illegale streams. "De oorspronkelijke mededeling via tv-kanalen was niet toegankelijk voor publiek, dat niet beschikte over de door eiseressen gekozen tv-kanalen of dat voor de oorspronkelijke mededeling niet kon of wilde betalen. Met het aanklikken van de betreffende playknop op de website van gedaagde, werden de beeldverslagen direct en gratis toegankelijk voor iedere internetgebruiker, waarmee beperkende toegangsmaatregelen, zoals registratie, abonnee worden of betalen, werden omzeild", concludeert de rechtbank.

Eerder constateerden juristen al dat Svensson de mogelijkheid openliet dat linken naar illegale content wel inbreuk is.

MyP2P moet 88.406,79 euro aan proceskosten betalen en hangt 250.000 euro dwangsommen boven het hoofd als ze de inbreukmakende links niet verwijderen.