Dat heeft het Hooggerechtshof van de staat Californië bepaald in een uitspraak die zowel door de filmindustrie als de digitale-burgerrechtenbeweging met instemming is begroet. De zaak draait allemaal om het programma DeCSS. Deze software ontcijfert het zogeheten Content Scrambling System (CSS) dat gebruikt wordt om dvd-films te beveiligen. De software werd gemaakt door de Noorse tiener Jon Lech Johansen (ook wel bekend als `Dvd Jon'), omdat hij zijn dvd-films anders niet kon afspelen op zijn Linux-pc. De code is echter ook populair bij mensen die dvd's willen kopiëren. Voor de filmindustrie was dat reden om vanaf 1999 alles in het werk te stellen om publicatie van de DeCSS-code tegen te gaan.

Handelsgeheimen

De DVD Copy Control Association heeft tientallen rechtszaken aangespannen tegen mensen die de code verspreiden. Publicatie van de software beschouwt deze organisatie van de filmindustrie als een inbreuk op de handelsgeheimen van de dvd-makers. Een beroepshof in San Jose bepaalde eerder dat een publicatieverbod van de code in strijd zou zijn met het recht op vrije meningsuiting. Het Hooggerechtshof van Californië heeft deze uitspraak maandag verworpen, zo meldt CNet. Volgens de rechters zijn eigendomsrechten in deze zaak belangrijker dan de vrijheid van meningsuiting. Het is nooit de bedoeling geweest dat de technologie voor de kopieerbescherming van dvd's openbaar zou worden. Publicatie van DeCSS zou bovendien niet bijdragen aan het debat over de versleuteling van dvd's, meenden de rechters.

T-shirts

Bij zijn uitspraak is het Hooggerechtshof in Californië er vanuit gegaan dat er bij de publicatie van DeCSS inderdaad handelsgeheimen in het geding zijn. Om te onderzoeken of dat daadwerkelijk het geval is, is de zaak nu terugverwezen naar een lagere rechtbank. Dat laatste stemt de Electronic Frontier Foundation (EFF), een digitale-burgerrechtenorganisatie, tot tevredenheid. Volgens de EFF is het idee dat DeCSS inbreuk zou maken op de handelsgeheimen van de filmindustrie namelijk `fictie'. "DeCSS is duidelijk geen handelsgeheim. De code is vrij verkrijgbaar op duizenden sites, T-shirts, stropdassen en andere media in de hele wereld", aldus Cindy Cohn van de EFF.