De Amerikaanse netneutraliteit, een eigen initiatief van toezichthouder FCC, is dood. Een rechtbank heeft in hoger beroep het met blokkade- en discriminatieverbod voor isp's afgeschoten, meldt GigaOm.

Ondanks dat de FCC het ontkent, geeft deze verplichte netneutraliteit isp's feitelijk de status van 'common carrier' (zoals traditionele telco's) en dat is expliciet verboden in de Communications Act die de bevoegdheden van de FCC regelt.

Gold al niet voor mobiele providers

In 2010 bepaalde de FCC dat providers van vast breedband geen IP-verkeerstromen mochten blokkeren, maar ook niet voortrekken, er kwam een discriminatieverbod. De regels golden niet voor mobiele providers, dit na een opmerkelijke lobby van Verizon en Google. Terwijl die er juist een handje van hebben om concurrerende diensten, zoals VoIP en chat, te frustrreren.

Er was veel weerstand tegen de netneutraliteit van de FCC, onder meer vanuit de politiek en natuurlijk van de grote isp's zelf. Verizon stapte ook naar de rechter om de vaste netneutraliteit van tafel te krijgen en haalt nu in hoger beroep zijn gram.