Alle plannen voor concurrentie op de kabel kunnen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de prullenbak in. Het rechtscollege heeft woensdagochtend alle OPTA-besluiten over de verplichte openstelling van de kabelnetwerken van UPC en Ziggo vernietigd.

Loopt al jaren

De procedures richting de opening van de kabelnetten zijn al jaren aan de gang. Het analoge gedeelte was zelfs al helemaal rond en de eerste nieuwkomer Tele2 werft al actief kabelklanten. Ook de digitale tv op de kabel moet van OPTA, dat zou eind dit jaar plaatsvinden.

Maar van de rechter zijn de besluiten van OPTA genomen op basis van gebrekkige marktanalyses. De toezichthouder heeft de kabelmarkt regionaal ingedeeld naar het zogenaamde verzorgingsgebied van de verschillende kabelaars UPC, Ziggo en CAIW.

'OPTA schendt telecomwet'

Maar het CBb oordeelt dat OPTA niet aannemelijk heeft gemaakt dat sprake is van duidelijk afwijkende concurrentievoorwaarden in de verzorgingsgebieden van de kabelbedrijven. En dus is de geografische markt onjuist afgebakend en handelt de OPTA daarmee in strijd met Europese Richtlijnen en de Nederlandse telecomwet. “De beroepen van UPC, Ziggo, Delta en CAIW zijn gegrond. De bestreden besluiten dienen reeds hierom te worden vernietigd.”

Daarmee komt het college niet meer toe aan grieven van de andere partijen. Want ook voorstanders van de open kabel, zoals Tele2 en YouCa waren in beroep gegaan tegen de OPTA-besluiten. Zij eisten onder meer lagere tarieven voor de wederverkoop van de kabeldoorgifte.

OPTA kan nog niet inhoudelijk reageren omdat het vonnis nog bestudeerd wordt. Wel erkent de woordvoerster dat het vonnis door het hele kabelbesluit van OPTA een streep trekt. "Bijzonder teleurstellend voor de consument," aldus OPTA.