Ook over geluidsopnamen en bladmuziek van klassiek repertoire moeten rechten worden betaald, behalve voor oude krakkemikkige versies uit het begin van de vorige eeuw waarvan het auteursrecht inmiddels is verlopen. Musopen heeft zich ten doel gesteld om de betaling van copyright te omzeilen en toch bladmuziek en opnamen gratis online te zetten, zo bericht Ars Technica.

In Nederland vervalt het auteursrecht 70 na het overlijden van een componist of tekstschrijver. Bij een geluidsopname vervalt het auteursrecht 50 jaar na de uitgave.

Klassieke Sellaband-variant

De site bestaat al enige tijd, maar heeft recentelijk enkele aantrekkelijke nieuwe onderdelen toegevoegd. Zo zijn er gratis downloads van bladmuziek toegevoegd, gescand uit oude uitgaven. Het is mogelijk om de rechtenvrije muziek te luisteren en tegelijkertijd de juiste pagina van de bladmuziek op het scherm te krijgen.

Musopen-gebruikers hebben voldoende geld opgehaald om alle 32 pianosonates van Beethoven professioneel op te nemen en kosteloos online te zetten. Het benodigde geld voor de Beethoven-sonates is in kleine bijdragen bijeengesprokkeld door liefhebbers, die gemiddeld zij 5 dollar per persoon doneerden. Hiermee lijkt Musopen op een soort klassieke variant van het succesvolle Sellaband, dat inmiddels met webwinkel Amazon samenwerkt.

Goldbergvariaties aan de top

Een originele noviteit is het biedsysteem van Musopen. Gebruikers kunnen donaties schenken aan specifieke klassieke stukken, zoals Bachs beroemde Goldbergvariaties, die momenteel bovenaan staat. Als er voldoende geld is binnengehaald, wordt een professionele muzikant ingehuurd om de compositie op te nemen. Het eindresultaat wordt dan vervolgens voor iedereen rechtenvrij online gezet.