Amazon vindt dat Apple niet hard kan maken dat klanten daadwerkelijk in de war worden gebracht door het voeren van het woord 'appstore' en de rechtbank is het daarmee eens (PDF). Daarmee scoort de verdediging een overwinning tegen Apple in diens strijd om de merknaam 'App Store'. De strijd gaat overigens door, omdat een jury later dit jaar nog moet beslissen of Amzon inbreuk maakt op de door Apple gedeponeerde merknaam.

Naam geen misleidende reclame

Apple is zo'n twee jaar geleden een zaak begonnen tegen Amazon om de naam 'appstore' dat Amazon ook voert en een rechter stelt nu dat Amazon Appstore geen poging is Apple te imiteren. De iOS-maker heeft volgens de rechtbank niet kunnen aantonen dat klanten de winkel van Amazon verwarren met de eigen App Store.

Apple stelt dat het voeren van de naam Amazon Appstore misleidende reclame is, omdat klanten dan een omvangrijke appwinkel verwachten die wordt geassocieerd met de digitale winkel van de iPhone-fabrikant. Amazon vroeg de rechtbank deze claim naar de prullenbak te verwijzen, waar de rechter nu gehoor aan heeft gegeven.

“Er is geen bewijs dat klanten die de Amazon Appstore bezoeken verwachten dat deze hetzelfde is als de Apple App Store, vooral gezien het feit dat deze uitsluitend apps voor apparaten van Apple verkoopt terwijl de Amazon Appstore apps verkoopt voor Android en Kindle", schrijft rechter Phyllis Hamilton in haar oordeel.

Jury bekijkt merknaamruzie

In augustus begint dan eindelijk de juryzaak die - zoals het er nu naar uitziet - zich gaat buigen over de merknaamruzie. Een belangrijk argument van Apple om de merknaam te beschermen is de naamsverwarring die klanten zouden ondervinden. Maar dat argument vindt de rechtbank alvast ongegrond.