De rechter oordeelde over een zaak tegen Google die was aangespannen door een burger.Bij het intypen van zijn eigen naam, beginnend met "truff" geeft de auto-aanvulling van Google Italië de suggesties "truffatore" en "truffa", respectievelijk 'oplichter' en 'fraude'. De man ontstak in woede en trok bij Google aan de bel.

Schadelijk voor ondernemer

Overleg tussen de man en Google leverde echter niets op, zo schrijft zijn advocaat om aan te geven dat de gang naar de rechter niet lichtzinnig is gemaakt. Volgens de advocaat heeft de betreffende man een eigen bedrijf en geeft tevens cursussen op het gebied van financiën. Hij is dus niet gebaat met een link tussen zijn voor- en achternaam en de woorden oplichter of oplichterij, zo voerde de advocaat aan.

De advocaat voerde aan dat Google in deze wel degelijk verantwoordelijk is omdat deze content wordt geproduceerd door het bedrijf, zij het geautomatiseerd. Doordat Google wel filters zet op bepaalde zoektermen die te maken hebben met bijvoorbeeld het illegale downloaden van content waarmee copyright wordt geschonden, kan Google dus ook dit soort beledigende autoaanvullingen eruit filteren, is de achterliggend gedachte. De rechter ging daarin mee.

Filter aangezet

Het ziet er naar uit dat Google reeds is begonnen met filteren. Wie op google.it zoekt naar "truff", krijgt geen "truffatore" of "truffa" meer als suggestie.