Een Nederlands bedrijf heeft tevergeefs via de rechter toegang proberen af te dwingen tot emails van een voormalige manager van een Brits overgenomen bedrijf. De Engelse rechter oordeelde dat emails geen bedrijfseigendom zijn, behalve als er onomstotelijk vast staat dat de inhoud tot het copyright behoort van dat bedrijf.

Het Nederlandse bedrijf Dockwise nam deze zomer in een vijandige overname de controle over het Britse Fairstar Heavy Transport over, maar kwam er toen pas achter dat dat bedrijf een fikse schuld had aan een Chinese scheepswerf, meldt The Register. Dockwise claimt dat de directeur van het Britse bedrijf nooit heeft verteld over die schuld, en eiste via de rechter toegang tot het emailaccount van de man, die inmiddels het Britse bedrijf had verlaten.

Emails geforwarded

Die topmanager Philip Adkins, bleek namelijk bij Fairstar werkzaam te zijn via een ander bedrijf, Cadenza Management, en was daar ook in dienst, in plaats van bij Fairstar. Zijn emails werden telkens geforwarded naar zijn Cadenza-account vanaf de Fairstar-mailserver. Dockwise kon dus niet bij de emails van de man om te controleren of hij daarin iets heeft vermeld over de Chinese schuld.

Via de UK High Court trachtte Dockwise toch de handen op die emails te leggen, maar de rechtbank besliste anders. Het maakt niet uit waar de emails nu precies stonden, ze zijn niet het eigendom van Dockwise.

Geheime bedrijfsinformatie

Emails kunnen alleen als eigendom van een bedrijf worden beschouwd, als het kan hard maken dat het materiaal bevat dat valt onder copyright, of dat er geheime bedrijfsinformatie in staat. Een laatste reden kan zijn dat de werknemer een contract heeft getekend waarin staat omschreven dat bedrijfsemail ook daadwerkelijk toebehoort aan het bedrijf.

De rechter oordeelde dat hem duidelijk is geworden dat het hier niet ging om emails met inhoud die op grond van de eerder genoemde voorwaarden zou toebehoren aan Dockwise en wees daarom de claim van de Nederlanders af. “Maar ik wil hierbij niet oordelen dat het nu vaststaande wetgeving is geworden", zei de rechter er wel bij. Een volgende rechter zou dus anders kunnen beslissen.