Kollar-Kotelly kondigde het tijdstip van de uitspraak donderdag aan. Over de aard van de beslissing liet ze nog niets doorschemeren.

De uitspraak komt na vier jaar van juridische gevechten over het machtsmisbruik van Microsoft en eventuele maatregelen om dat in de toekomst te voorkomen.

Vorig jaar trof de softwaregigant al een schikking met negen Amerikaanse staten en het ministerie van Justitie. Negen andere staten (Californië, Connecticut, Florida, Kansas, Iowa, Massachusetts, Minnesota, Utah en West Virginia en het Distric of Colombia) gingen niet akkoord met die schikking.

Zij eisten dat Microsoft een uitgeklede versie van Windows op de markt zou brengen zonder programma's zoals Media Player, Outlook en Internet Explorer. Bill Gates voorspelde vervolgens voor de rechter dat dat wel eens het einde voor Windows zou kunnen betekenen. Omdat Microsoft dan niet meer zou kunnen voldoen aan de wensen van de gebruiker, zou Microsoft overwegen om in dat geval te stoppen met de verkoop van Windows.

Hoewel er vrijdag wel een uitspraak wordt gedaan, is het vermoedelijk nog niet het einde van de langslepende rechtszaak. Beide partijen – de negen staten en Microsoft – hebben nog de mogelijkheid om tegen het vonnis in beroep te gaan.