De Belastingdienst heeft het deksel op de neus gekregen van een rechter die vindt dat diens bevraging voor kentekengegevens bij SMS Parking veel te ver gaat. De rechtbank in Den Bosch stelde vanochtend dat burgers moeten kunnen parkeren zonder zich zorgen hoeven te maken over dat de overheid weet waar en waarom dat gebeurt, zo meldt NRC vandaag.

Fiscus strijkt nummerplaten op

De fiscus vraagt op grote schaal privacygevoelige gegevens op van parkeerorganisaties. Als zij informatie niet netjes volgens de regels van de Wet bescherming persoonsgegevens bewaren, betekent dat dat de Belastingdienst er gewoon gebruik van mag maken.

Zo bleek een organisatie eerder dit jaar data die gewist hadden moeten worden, te bewaren. Waarna de fiscus aanklopte om ze op te vragen. Ook de kentekengegevens die door de politie worden geregistreerd, waarvan de opsporingsdiensten zelf geen gebruik van mogen maken, worden wél gebruikt door de Belastingdienst.

Eerste keer voor de rechter

De fiscus wil controleren of bezitters van leaseauto’s de wagens niet inzetten voor bijvoorbeeld privédoeleinden en dat vervolgens niet melden. SMS Parking is de eerste partij die zich heftig heeft verzet tegen de bevraging. Zij lieten het aankomen op een kort geding die de Belastingdienst aanspande om de gegevens te verkrijgen. Andere parkeerorganisaties hebben die data wel afgestaan. De Belastingdienst gaat in hoger beroep, meldt NRC.

SMS Parking is één van de vele mobiele parkeerdiensten die dit concept in ons land aanbieden: