De rechtszaak van schrijvers tegen Google over inscannen van hun boeken is naar de prullenbank verwezen door de rechter in New York, meldt Reuters. Het gigantische scanproject van de zoekgigant valt onder fair use. Daarmee is geoorloofd om auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming beperkt en creatief te gebruiken.

Net als samples

Ook al maakt Google miljoenen boeken op deze manier digitaal toegankelijk, het toont per keer slechts een kort fragment. En dat mag, vindt rechter Denny Chin. Het auteursgilde had betoogd dat Google Books inbreuk maakt en potentiële boekkopers weglokt.

Afgelopen zomer had Google al uitvoerig bepleit dat het binnen de grenzen van fair use zit, net als het samplen van bestaande songs door de rapgroep 2 Live Crew.

Voor fair use zijn vier factoren van belang. Dit zijn: het doel van het nieuwe werk (en of dat bijvoorbeeld commercieel of educatief is), de aard van het beschermde werk, de hoeveelheid en substantie van het 'gekopieerde' deel van het oorspronkelijke werk, en het effect van dat gebruik op de potentiële markt of waarde voor het beschermde werk.

Google Books zeer omstreden

Google Books voldoet aan deze voorwaarden, aldus de rechter. Het project is zeer 'transformatief', een cruciaal criterium voor fair use, en auteurs en boekverkopers lijden er niet onder. Het project was vanaf het begin zeer omstreden, met klachten, rechtszaken en schikkingen tot gevolg.

UPDATE: Het vonnis is hier te lezen.