Een Duitse weerorganisatie spande een antitrustrechtszaak aan tegen Google omdat de zoekdienst zijn macht zou misbruiken door zelf de weersvoorspelling weer te geven bij een zoekopdracht. De rechtbank stelt deze groep nu in het ongelijk, meldt Searchengineland.

Andere diensten benadeeld

Google presenteert een directe weersverwachting bij een zoekopdracht naar het weer en daardoor komen andere weerdiensten lager uit in de resultaten. De klacht van de groep van weerdiensten, de Verband Deutscher Wetterdiensleister, echoot soortgelijke bezwaren van reisaanbieders waardoor de Europese Commissie een antitrustonderzoek is gestart.

De Europese Commissie eist van Google onder meer dat de eigen diensten duidelijker gelabeld moeten worden als resultaten van Google om op die manier bijvoorbeeld een hoge boete wegens machtsmisbruik te voorkomen. Daarbij wordt direct gelinkt naar alternatieve sites die soortgelijke informatie bieden.

Recht op innovatie

De Duitse rechtbank stelt dat door Google te verbieden zijn eigen diensten eerst te presenteren, een rem op innovatie wordt gezet. Het verbod op het presenteren van weer door Google zelf zou ervoor zorgen dat Google zijn zoekervaring niet kan verbeteren.

De klagende partij wil volgens de rechtbank dat de overheid een traditioneel verdienmodel beschermt in een veranderende markt. Maar Google heeft in de visie van de rechtbank het recht om op markttrends in te springen om de best mogelijke gebruikerservaring na te streven.