De rechter wil voorkomen dat de consument het idee heeft dat elke zoekopdracht door de overheid in de gaten wordt gehouden. Google moet wel vijftigduizend willekeurige url's doorgeven aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Aanvankelijk wilde de Amerikaanse Justitie onder meer een miljoen willekeurige webadressen (url's) en de gegevens van een miljoen zoekopdrachten.

De overheid heeft de informatie over de zoekopdrachten nodig bij de verdediging van de Child Online Protection Act (COPA). Het Congres nam de COPA in 1998 aan om kinderen te beschermen tegen porno op internet. De wet is echter nooit van kracht geworden. Het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten, het Hooggerechtshof, heeft de wet opgeschort. De rechters menen dat filters waarschijnlijk net zo goed werken als wetgeving.

Privacy-voorstanders reageren gematigd positief op de uitspraak. Beth Givens van de Privacy Rights Clearinghouse tegenover CNet: "Het is een goed beargumenteerde uitspraak met een minimale impact op de privacy van gebruikers. Desondanks kan het ministerie de informatie op een andere wijze verkrijgen in plaats van de hulp in te roepen van een zoekbedrijf."

MSN, Yahoo en AOL hebben eerder al wel de gevraagde informatie aan Justitie afgestaan