De rechtbank in Den Haag halveert de thuiskopievergoeding die computerfabrikant Acer moet betalen aan stichting de Thuiskopie. Deze beslissing gaat in principe ook op voor andere fabrikanten en winkels die heffing afdragen, want het systeem zoals vastgesteld door het kabinet blijkt niet te kloppen.

Hollywood en Bollywood buiten heffing

De rechter oordeelt dan ook de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van staatssecretaris Teeven in strijd is met het vereiste dat de hoogte moet zijn gebaseerd op de geleden schade. Stichting de Thuiskopie mag namelijk alleen innen voor naburige rechten op visuele werken voor landen die zijn aangesloten bij het Verdrag van Rome.

Maar belangrijke filmlanden als de VS en India zijn helemaal niet aangesloten, maar de Thuiskopie int wel op basis van kopiëren van bijvoorbeeld Hollywood en Bollywood-films. Met andere woorden: Thuiskopie int een vergoeding voor films van Francis Ford Coppola en geeft dat vervolgens aan Johan Nijenhuis. Het int voor Brad Pitt en keert het uit aan Waldemar Torenstra.

Onzekerheid over heffing op downloaden

Dat klopt niet, constateert de rechtbank. Bovendien is er een kans dat de thuiskopieregeling verder struikelt over het feit dat er wordt geïnd voor downloaden uit illegale bron. Die kwestie ligt momenteel bij de Hoge Raad, die vragen heeft gesteld aan het EU-Hof. Daarnaast is er mogelijk jarenlang onterecht geïnd voor zakelijk gebruik.

Al met al is het redelijk dat de thuiskopieheffing die Acer moet betalen voorlopig wordt gehalveerd, aldus de rechter (zie vonnis onderaan). Acer had dit zelf voorgesteld, maar stichting de Thuiskopie eiste het volle pond en startte een kort geding tegen de fabrikant. Er loopt ook nog een bodemprocedure over de kwestie.

De halvering is dus geen principiële uitkomst van een rekensom, maar meer een soort ‘risicovoorziening’ voor Acer tot er duidelijkheid komt over de thuiskopieregeling en de hoogte daarvan in de andere lopende rechtszaken.

Vonnis geldt voor elk bedrijf

Branchevereniging Nederland ICT laat in een reactie weten blij te zijn met het vonnis. “Ik heb het idee dat dit ook geldt voor andere bedrijven”, aldus Dirk van Roode in een reactie. Het is echter nog te vroeg voor een advies aan de leden. “We bestuderen het vonnis nog. Maar het bewijst eens te meer dat het systeem niet werkt. Het blijft een drama.”

Stichting de Thuiskopie schrijft in een verklaring hoger beroep "te onderzoeken". Het oordeel op basis van het Rome Verdrag-argument is "zeer discutabel". Deze kwestie is al jaren bekend en is al meegewogen in de hoogte van de tarieven, aldus de stichting in een reactie.

UPDATE: reactie Thuiskopie toegevoegd en benadrukt dat het om een voorlopige maatregel gaat.

Vonnis Thuiskopie Tegen Acer