Een IP-adres is niet noodzakelijkerwijs een persoonsgegeven, vindt een rechter in de Amerikaanse staat Oregon. De klagende partij moet aannemelijk maken dat de gedaagde een internetpiraat is en meestal wordt het IP-adres voldoende gevonden.

In dit geval was de abonnee uitbater van een verzorgingstehuis waar meerdere personen toegang hadden tot het internet, meldt TorrentFreak.

Indirecte inbreuk

"Hoewel het mogelijk is dat de abonnee ook de persoon is die de film downloadde, is het ook mogelijk dat een familielid, een andere inwoner of een onbekende persoon inbreuk maakte", schrijft de rechter. Dat de eigenaar van de verbinding zelf de downloader was, is volgens de rechtbank niets meer dan een gok.

De rechtenhouders probeerden de abonnee nog hoofdelijk verantwoordelijk te stellen voor het illegaal downloaden van eventuele derden, maar ook die vlieger ging niet op. De rechtbank haalt jurisprudentie aan dat elke andere poging van rechtenbezitters om iets als 'indirecte copyrightschending' terecht wordt getorpedeerd door rechtbanken.