Jackson legt Microsoft ook strenge gedragsregels op, precies zoals het Amerikaanse ministerie van Justitie en 17 staten dat voorstelden. Deze regels worden binnen 90 dagen van kracht en houden Microsoft aan een strak lijntje terwijl het bedrijf in hoger beroep gaat. Over vier maanden moet Microsoft een plan voor splitsing presenteren, de daadwerkelijke tweedeling gebeurt waarschijnlijk pas als ook de hogere rechtbank zich voor splitsing uitspreekt.

Het gevelde vonnis is in feite de ondertekening van het strafvoorstel van de aanklagers. Microsoft wordt opgedeeld in een bedrijf voor applicaties als Office en een bedrijf voor Windows, het besturingssysteem dat ten grondslag ligt aan de antitrustzaak. Rechter Jackson oordeelde in april al dat Microsoft haar monopoliepositie op de markt van besturingssystemen heeft misbruikt, met name in een poging de webbrowsermarkt te monopoliseren.

De woensdag opgelegde regels bepalen onder meer dat Microsoft niet zomaar 'middleware' meer mag integreren in Windows. Hieronder valt software als Internet Explorer, de webbrowser van Microsoft. Voortaan moeten er twee versies van Windows beschikbaar zijn, waarvan één zonder middleware. PC-bouwers kunnen dan kiezen voor een kale versie en daarop software van Microsofts concurrenten installeren.

Microsoft-topman Bill Gates reageerde vlak na de uitspraak woensdagavond met een videoboodschap. Hij noemt de uitspraak 'in strijd met eerdere beslissingen van het appeals court' en 'oneerlijk'. Joel Klein, onderminister van Justitie, is tevreden met het vonnis van rechter Jackson. "Het is de juiste remedie tegen de herhaaldelijke schendingen van antitrustwetten door Microsoft", aldus Klein in een verklaring.

Niet verrassend

De uitspraak van Jackson is niet verrassend. Al tijdens de laatste hoorzitting op 24 mei gaf de rechter aan voor een splitsing van Microsoft te zijn. Ook eerder bleek dat Jackson aan de kant van de overheid staat. In november vorig jaar gaf Jackson zijn 'findings of fact', daarop volgden in april de 'conclusions of law'. In deze lijvige documenten sprak Jackson al in harde bewoordingen over de praktijken van Microsoft.

Maandag dienden het Amerikaanse ministerie van Justitie en de 17 staten een laatste splitsingsvoorstel in. Microsoft reageerde daar een dag later op met woorden als 'extreem' en 'onuitvoerbaar'. Bovendien stelt Microsoft dat middleware en een besturingssysteem onafscheidelijk zijn. Het voorstel zoals rechter Jackson het heeft aangenomen zou 'schadelijk zijn voor een brede verscheidenheid aan partijen in de computerwereld'.

Beroep

Het is al duidelijk dat Microsoft in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Eerst wordt de zaak voorgelegd aan een lage 'appeals court' in Washington D.C. Daarna kan het softwareconcern nog hogerop naar de Supreme Court, het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Staten. Dit hele proces zal kan enkele jaren duren. De zaak loopt al sinds 1997.