Volgens de schikking, die in juni werd overeengekomen, moet Apple mensen die een iPod van de eerste of tweede generatie hebben gekocht, tegemoetkomen. Reden is dat de batterijen in de iPods vaak kuren vertonen.

De meeste gedupeerden hebben tussen april 2003 en juli vorig jaar een iPod gekocht. Bij aankoop zat er een jaar garantie op de toestellen. Beloofd werd dat de muziekspelers zeker acht uur lang kunnen spelen zonder opgeladen te hoeven worden. Bij veel van deze apparaten wordt die tijd helemaal niet gehaald of gaan de batterijen te snel stuk, zo klagen de gebruikers.

"Als mensen tussen de 250 en 500 dollar betalen voor zo'n apparaat, hebben ze er recht op om de grenzen te kennen", stelt Steve Williams, advocaat van de gedupeerde consumenten, tegenover persbureau Associated Press.

De gedupeerden krijgen 25 dollar in contanten of een tegoedbon van 50 dollar voor de Apple-winkel. Met de schikking is ongeveer 15 miljoen dollar gemoeid. Meer details staan op de site Appleipodsettlement.com.