De voormalige topvrouw van internetprovider World Online heeft vóór publicatie al geprobeerd het boek te laten verbieden, maar de uitgever heeft het werk in alle stilte twee weken eerder uitgebracht. Brinks echtgenoot, Pieter 'Breekijzer' Storms, heeft ook gedreigd met maatregelen, om auteur en journalist Eric Smit het zwijgen op te leggen.

Beschuldigingen onderbouwd

Het aangespannen kort geding vond vrijdag plaats na publicatie van het omstreden boek over de handel en wandel van Brink. Zij heeft als ceo World Online naar de beurs gebracht op het hoogtepunt van de internethype, waarna bleek dat ze zelf veel aandelen van de hand had gedaan.

In haar kort geding heeft de oud-ceo niet alleen een verbod op publicatie geëist, maar ook rectificatie - of verwijdering - van delen erin. De rechter heeft dat vrijdag afgewezen. De schrijver heeft aannemelijk weten te maken dat hij over voldoende bronnen beschikt om de in het boek geuite beschuldigingen tegen Brink te onderbouwen.

Uitzondering is wel het deel over de dochter van de topvrouw. De rechter oordeelt dat daarmee inderdaad de privacy wordt geschonden. Smit en zijn uitgever hebben echter al voor de zitting toegezegd dat deel te schrappen. Herdrukken van het boek zullen die passage dus missen.

Bodemprocedure

Nina Brink is nog wel een bodemprocedure gestart tegen Smit. De rechter die de rectificatie-eisen heeft afgewezen, stelt dat de zaak in de bodemprocedure nog wel meer uitgezocht moet worden. Daarnaast gaat Brink in hoger beroep tegen de uitspraak van afgelopen vrijdag.

Haar woordvoerder, spindoctor Kay van de Linde (voorheen media-adviseur van Rita Verdonk), verklaart tegenover het Financieele Dagblad dat dit slechts de eerste stap is in een reeks stappen om aan te tonen dat het boek van Smit onjuist is. "Nu is zij in staat deze beschuldigingen feitelijk te weerleggen. Dat gaat zij in de bodemprocedure proberen te doen." Dankzij het kort geding weet Brink ook wie de voornaamste bronnen van de journalist zijn. Mogelijk wil ze die aansprakelijk stellen.