Dell stelt nu in zijn algemene voorwaarden dat kopers het volledige aankoopbedrag vooraf dienen te betalen. Een eis die volgens computerclub HCC in strijd is met de wet. Omdat Dell de mogelijkheid biedt om de computer bij aflevering met de creditcard te betalen, is de vooruitbetaling niet in strijd met de wet. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Juist vanwege deze eis om bestellingen vooruit te betalen, spande de HCC, met zo'n tweehonderdduizend leden, in 2003 een kort geding aan tegen Dell. Via een zogeheten collectieve actieprocedure probeerde de HCC duidelijkheid voor consumenten te krijgen over de algemene voorwaarden van Dell. Vorig jaar boekte de belangenvereniging nog een overwinning op het punt van het vooruitbetalen. Kort voordat de zaak vorig jaar voor de rechter kwam, wijzigde Dell een deel van de voorwaarden. Zo werd onder meer mogelijk gemaakt dat consumenten met hun creditcard ook bij aflevering kunnen betalen.

Teleurgesteld

Het gerechtshof heeft nu bepaald dat deze betalingsregeling van Dell niet in strijd is met de wet. Dit tot grote teleurstelling van HCC-directeur Ronald van Rooden. "De rechters hebben gezegd dat het type consument waarmee Dell zaken doet over het algemeen over een creditcard beschikt en dat er dus voldoende mogelijkheid is om niet vooruit te hoeven betalen. Wij zijn het daar pertinent niet mee eens", aldus Van Rooden.

Derden

Verder staat in de algemene voorwaarden onder meer dat de computerverkoper niet verantwoordelijk is voor producten van derden die in Dell-computers zijn ingebouwd. Dit is volgens het Haagse gerechtshof een onterechte voorwaarde. Als eindproducent is Dell eindverantwoordelijk voor het gehele product, dus inclusief componenten. Op dat punt heeft HCC gewonnen. Ook moet Dell van de rechter een voorwaarde over de ontbinding van het contract met de consument aanpassen. Tot slot is Dell, volgens HCC, verplicht om binnen een week een samenvatting van de uitspraak publiceren in vier landelijke dagbladen. Dell was nog niet bereikbaar voor commentaar.