Microsoft moet het bedrijf Z4 Technologies, dat digital rights management-technologie├źn ontwikkelt, 115 miljoen dollar betalen. Niet alleen heeft de rechter in Texas bepaald dat Microsoft een boete moet betalen, ook moet het bedrijf Autodesk een boete (van 18 miljoen dollar) betalen wegens het gebruik van patenten van Z4.

De twee patenten waar het in de zaak om draait, zijn 6.044.471 en 6.785.825. Daarin wordt de technologie beschreven voor productactivatie waarmee het gebruik van illegaal gekopieerde software kan worden voorkomen.

Microsoft en Autodesk blijven ontkennen dat ze de betreffende patenten hebben geschonden. Via een woordvoerder laat Microsoft weten teleurgesteld te zijn over het vonnis. "We blijven volhouden dat er geen sprake is van patentschending. De feiten tonen aan dat Microsoft zijn eigen productactivatie-technologie had ontwikkeld lang voordat Z4 Technologies de patentaanvraag indiende."

Autodesk beweert ook een eigen technologie te hebben ontwikkeld voordat Z4 ermee kwam.

Volgens Microsoft moet de rechter zich nu buigen over de vraag of Z4 bij zijn patentaanvraag informatie over andere bedrijven heeft achtergehouden. "Als dit aangetoond kan worden, zullen de patentclaims niet meer geldig zijn", aldus Microsoft. De softwarefabrikant wacht op dat besluit voordat er eventuele maatregelen worden genomen.