Dat heeft een rechter in Californië woensdag bepaald. Het bevel betekent een feitelijke sluiting van de MP3-uitwisseldienst, want op het overgrote deel van de uitgewisselde muziek berust copyright.

David Boies, een van de advocaten van Napster, kondigde aan in beroep te gaan en opschorting van de sluiting te zullen vragen. Mogelijk wordt de zaak doorgevochten tot aan het Supreme Court, de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten. Zo moet dan duidelijk worden welke verantwoordelijkheden internetbedrijven hebben bij copyrightbescherming.

Napster hoeft niet helemaal offline. Het bevel van rechter Marilyn Hall Patel heeft alleen betrekking op nummers van artiesten die vallen onder de klagende platenmaatschappijen. Hoe Napster dat gaat controleren is nog onduidelijk. De 'slimme' programmeurs die deze software hebben gemaakt, moeten van de rechter aan de slag om het legaal proberen te maken.

Bij de Recording Industry Association of America (RIAA) werd gisteren een feestje gevierd: "Wederom is gebleken dat de regels die offline gelden ook online gelden. Dit is een duidelijke boodschap aan anderen dat ze niet zonder toestemming een bedrijf kunnen bouwen gebaseerd op andermans beschermde werken."

Internetters kunnen muziek blijven downloaden. De RIAA strijdt dan wel tegen Napster-kloon Scour Exchange, maar diensten als Gnutella en Freenet zijn een stuk lastiger aan te pakken. Deze diensten hebben geen centrale servers staan. Rond Napster is ook een 'Open Napster' beweging ontstaan met servers voor de dienst.Eerdere relevante berichten: Time Warner-topman maakt korte metten met Napster (25 juli 2000) Onbeperkt muziek downloaden voor 20 dollar per maand (24 juli 2000) Muziek- en filmbranche vinden nieuw slachtoffer (21 juli 2000) Napster-debat breidt zich uit naar Amerikaanse Senaat (11 juli 2000) Gratis muziek downloaden is legaal, stelt Napster (04 juli 2000) Platenindustrie eist vrijwel volledige Napster-blokkade (13 juni 2000)