De rechter heeft in hoger beroep de patenten van het bedrijf Vringo als ongeldig verklaard, meldt Bloomberg. Daardoor ontloopt Google een grote schadevergoeding rond het gebruik van bepaalde technieken in Adwords.

In de zaak, die sinds 2011 loopt, kreeg Vringo in januari nog gelijk. Toen oordeelde een rechter dat Google niet genoeg moeite had gedaan om binnen zijn Adwords-advertentieplatform de schendingen van patenten van Vringo te voorkomen. Uit dat vonnis zou een schadevergoeding van miljoenen dollars voortvloeien.

Slechts combinatie bekende technieken

Dit keer oordeelt de rechter dat Vringo's patenten niet meer zijn dan een combinatie van bekende software-technieken, waardoor de patenten niet geldig zijn. Door de reikwijdte van Vringo's claim over zijn 'uitvinding' zou volgens de rechter een groot deel van alle online advertenties worden getroffen.

Microsoft betaalde wel

Vringo nam de patenten eerder over van de gevallen zoekmachine Lycos. Microsoft koos in mei 2013 wel eieren voor z'n geld en schikte met Vringo voor 1 miljoen dollar plus '5 procent van het bedrag dat Google uiteindelijk aan Vringo moet betalen'. Bovendien droeg Microsoft zes van zijn eigen patenten over aan Vringo.