Dat heeft de rechter in Rotterdam dinsdag bepaald. Speko verstuurde in september 2004 een elektronische mailing voor een leverancier van kantoorartikelen (www.goedkopekantoorartikelen.biz). Hoewel de berichten volgens Speko werden verzonden naar bedrijven, ontving de OPTA 35 klachten van particulieren die de mailing als spam rapporteerden.

Omdat het erop leek dat er een fout was gemaakt bij de verzending van de mailing, kreeg Speko eind 2005 een boete van de OPTA van 60.000 euro wegens het overtreden van het spamverbod.

Volgens Speko is er nooit goed forensisch onderzoek verricht naar de klachten. Volgens de rechter is er door de OPTA te weinig onderzoek gedaan naar de mensen die een klacht hadden ingediend.

Speko trok de spammeldingen in twijfel omdat er wel particulieren waren die zeiden de mailing te hebben ontvangen zonder dat ze zich daarvoor hadden aangemeld. Volgens Speko heeft de OPTA nooit aangetoond dat deze mensen zich niet voor de mailing hebben opgegeven.

De rechter oordeelde daarom dat er te weinig onderzoek is gedaan om met zekerheid te zeggen dat er sprake is van overtreding van het spamverbod.

Arjen Jongeling van Speko is vanzelfsprekend blij met 'de vernietiging van het boetebesluit'. Hij zegt na de boete bijna failliet te zijn gegaan. "Voordat wij zelfs maar een bezwaarschrift konden indienen was het nieuws via alle kranten, de radio en teletekst te vernemen. Diverse klanten en leveranciers haakten meteen af."

Jongeling overweegt nog of het bedrijf in een aparte procedure een schadevergoeding van de OPTA zal eisen.