Met de schikking is 6,1 miljard dollar gemoeid. Ongeveer 830.000 mensen en organisaties zullen door de schikking enigszins gecompenseerd worden voor het grote verlies dat ze hebben geleden, nadat in 2002 een groot boekhoudschandaal aan het licht kwam bij het telecombedrijf WorldCom.

Behalve de voormalige topman Bernie Ebbers (inmiddels veroordeeld tot 25 jaar gevangenis) zullen ook diverse banken moeten opdraaien voor de kosten van de schikking. Zo betalen Citigroup en JPMorgan Chase respectievelijk 2,58 miljard dollar en 2 miljard dollar.

De beleggers die de zaak hadden aangespannen, menen dat de banken op de hoogte hadden moeten zijn van de fraude bij WorldCom.

De eerste berichten over de boekhoudfraude bij WorldCom zorgden in juni 2002 voor wereldwijde paniek op de aandelenbeurzen. Het aandeel WorldCom kelderde direct met 75 procent. In Nederland daalde de AEX op de ochtend na het bekend worden van het nieuws met bijna 6 procent – een ongewoon sterke daling.

In juli 2002 moest WorldCom, dat ooit een beurswaarde had van meer dan 100 miljard dollar, uitstel van betaling aanvragen. Het bedrijf maakte later een doorstart onder de naam MCI.