Dat heeft de Haagse rechtbank woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door NationaleVacacturebank.nl. Ook mag CVbank geen vacatures meer van de website van NationaleVacaturebank.nl halen. Jan-Peter Cruiming van NationaleVacaturebank.nl is blij met de uitspraak. "Nu er steeds meer personeelsadvertenties op internet worden geplaatst, is het van belang dat er geen misbruik wordt gemaakt van de vacatures van onze klanten. Dat de rechter daar nu paal en perk aan stelt, betekent dat het internet terecht als volwassen medium wordt behandeld", stelt hij in een verklaring. CVbank stuurde complete, geanonimiseerde cv's van werkzoekenden naar bedrijven die op NationaleVacaturebank.nl adverteerden. Volgens NationaleVacaturebank.nl hadden de aangeschreven bedrijven daar last van. "Er waren veel klachten. Bedrijven moesten CVbank betalen als ze interesse hadden voor een bepaald cv", aldus Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van NationaleVacaturebank.nl. "Ook zorgden de mails van CVbank voor verwarring. Bedrijven dachten daardoor dat CVbank en NationaleVacaturebank.nl aan elkaar gelieerd waren."

Spam

Volgens Alberdingk Thijm is het de eerste keer dat een Nederlandse rechter uitspraak doet op basis van de nieuwe Telecommunicatiewet, die het versturen van spam verbiedt. De nieuwe Telecomwet werd in mei van kracht. In de wet staat dat het niet is toegestaan om ongevraagde e-mails te sturen naar consumenten die daar niet van tevoren toestemming voor hebben gegeven. Naar bedrijven mag nog wel ongevraagde mail worden verzonden. "Gelukkig was er ook iemand die bij het plaatsen van een vacature zijn privé-adres had gebruikt, en dus daarop de spam van CVbank ontving. We hebben de rechtszaak mede namens deze ontvanger aangespannen", aldus Alberdingk Thijm. Volgens Alberdingk Thijm oordeelde de rechter ook dat CVbank inbreuk maakte op het databankrecht van NationaleVacaturebank.nl.

Hoger beroep

Henri de Jong, directeur van CVbank, vindt de uitspraak te ver gaan. "Wij maken geen onrechtmatig gebruik van het klantenbestand. Het gaat om klantgegevens die op het Internet staan en die voor iedereen onbeperkt toegankelijk zijn." "Ik zie niet in waarom deze zaak anders moet worden gezien dan bijvoorbeeld acquisitie naar aanleiding van personeelsadvertenties in de krant. De uitspraak van de rechter vind ik dan ook veel te ver gaan. Op deze manier wordt een hele bedrijfstak de nek omgedraaid." CVbank overweegt om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Update, 17:45 uur: Laatste alinea toegevoegd.