De Duitse rechter trekt een streep door het omstreden voornemen van Deutsche Telekom om nieuwe breedbandklanten een ‘softe’ datalimiet op te leggen. De isp wilde vanaf 2016 bij adsl- en glsvezelabonnees vanaf 75GB de kraan bijna dicht draaien voor de rest van de maand: de bandbreedte wordt dan afgeknepen op 384 Kbit/s. Deze beperking geldt echter niet voor de eigen VoIP en IP-tv van Deutsche Telekom.

Onredelijk nadelig

Na heftig protest verhoogde de isp de afknijpsnelheid naar 2 Mb/s, maar dat is in sommige gevallen nog steeds slechts 1 procent van de bandbreedte waarvoor de klant betaalt. Na een klacht van een lokale consumentenbond oordeelt de Keulse rechtbank dat het plan “onredelijk nadelig” voor abonnees. Het is de verwachting dat Deutsche Telekom in hoger beroep gaat, meldt Reuters.

Anders dan in Nederland is in Duitsland netneutraliteit, het verbod op het discrimineren van internetdiensten en –protocollen, niet wettelijk vastgelegd. Desondanks staat niet vast dat een Nederlandse isp met een dergelijk plan de wet zou overtreden.

Een protestgroep zette Deutsche Telekom-topman René Oberman voor schut als “lief afknijpertje”: