Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Arhem in een kort geding. Team Fourward, de uitbaters van Carspotter.nl, een sms-dienst om op basis van kenteken allerlei informatie over een auto te krijgen, had eind vorig jaar een verbod op Huisspotter geëist. Huispotter geeft allerhande gegevens over een woning op basis van ingevoerde postcode en huisnummer.

Vero Sales, ook eigenaar van huizensite Zuka.nl, zou het concept en het merk van Team Fourward hebben gekopieerd, waardoor verwarring ontstond en de laatste schade leed.

Welbewust aangetast

De rechter gaat in z'n vonnis mee met de klachten van Team Forward en heeft Vero Sales gesommeerd binnen vijf dagen de sms-dienst en het domein Huisspotter.nl op te doeken. Vero Sales heeft inbreuk gemaakt op zowel het auteursrecht als het merkenrecht van Carspotter.

De Arnhemse rechter vindt dan ook dat "Vero er welbewust voor heeft gekozen om de wervingskracht van Carspotter aan te tasten, althans te gebruiken ten gunste van de wervingskracht van Huisspotter. Vero heeft daarmee nodeloos verwarring gesticht bij het publiek, althans heeft zij de uniforme uitstraling van Team Fourward doen verwateren."

Vero moet, zoals gemeld, de dienst en het domein in z'n huidige vorm staken 'of zodanig wijzigen dat het bestanddeel spotter daarin niet meer wordt gevoerd.' Bovendien moet het concern in een landelijk dagblad en online een rectificatie plaatsen waarin plechtig wordt beloofd de naam Huisspotter niet meer te gebruiken. Daarnaast is Vero veroordeeld tot betaling van de proceskosten van ruim 15.000 euro.

De uitspraak dateert al uit december, maar werd onlangs pas openbaar gemaakt. De site Huisspotter.nl is dan ook reeds leeg.