Tot die conclusie is rechter mr. Sj. Rullmann in Amsterdam donderdag gekomen. Microsoft voerde tijdens de rechtszitting aan dat de merknamen Lindows.com en LindowsOS inbreuk maken op het merkrecht en te verwarrend zijn met zijn eigen product Windows. "Lindows profiteert onrechtmatig van het succes van Windows omdat Lindows.com zijn product expliciet in de markt zet als een product dat van beide markten (zowel Windows-, als Linux-software) thuis is", aldus de rechter. "Daarbij zet Lindows.com zich ook nog af tegen Windows door de benaming van het product trekt Lindows.com ongerechtvaardigd voordeel uit het onderscheidend vermogen en de reputatie van het merk Windows."

Distributeurs

Lindows.com wordt opgedragen om binnen acht dagen de inbreuk op het merk Windows te staken. Het softwarebedrijf van Michael Robertson mag niet meer adverteren in Nederland. Daarnaast moeten ook de vier distributeurs in Nederland stoppen met de verkoop en advertenties van Lindows-producten. Ook moet Lindows.com er binnen acht dagen voor zorgen dat internetters uit de Benelux geen toegang meer hebben tot de website www.lindows.com, zo oordeelde de rechter.

Naam

Deze uitspraak komt overeen met eerdere voorlopige voorzieningen van rechters in Finland en Zweden. In december werd daar ook het gebruik van de namen LindowsOS en Lindows.com verboden. Lindows.com zou zijn naam in de Benelux kunnen veranderen. Of dat gaat gebeuren, is volgens Erik Vollebregt Clifford Chance, het advocatenkantoor van Lindows.com, nog maar de vraag omdat de verkopen in de Benelux niet zo hoog zijn. "We hebben zojuist het vonnis naar Amerika verstuurd. Dus er moet ook nog bepaald worden of Lindows.com het zinvol vindt en geld over heeft om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan", aldus Vollebregt.