De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat KPN alle voorbereidingen voor het aanbod direct moeten staken. Ook dochter XS4ALL mag geen aanbiedingen doen, aldus rechter B.C. Punt in zijn uitspraak. Indien KPN scholen toch een aanbod doet waarvan de prijs onder de marktwaarde ligt, hangt het bedrijf een boete van 200.000 euro per keer per dag boven het hoofd, met een maximum van 30 miljoen euro. KPN zegt `bijzonder teleurgesteld' te zijn over de uitspraak en denkt dat de scholen door deze beslissing worden gedupeerd. Het telecombedrijf laat in een eerste reactie nu weten eind november alsnog met een aanbod te komen. "Als KPN in hoger beroep het gelijk aan zijn kant krijgt, waar het alle vertrouwen in heeft, zullen de scholen hun kosten alsnog vergoed krijgen", aldus KPN. Eind september maakte KPN bekend via dochter XS4ALL alle Nederlandse scholen van gratis breedband te willen voorzien. Het telecombedrijf werd hierop door diverse organisaties beschuldigd van machtsmisbruik en de huidige internetprovider voor scholen (Nl.tree) en Easynet spanden een kortgeding aan.

Klap in het gezicht

De uitspraak van de rechter is een klap in het gezicht van KPN. Het bedrijf meent dat zijn aanbod niets van doen heeft met marktverstoring. Nl.tree en Easynet zijn uiteraard wél te spreken over de uitspraak. "Wij hadden dit niet verwacht, zeker niet in deze harde termen van de rechter", aldus een woordvoerster van Nl.tree. "We gaan het vonnis nog even goed doorlezen en wachten de reactie van KPN af. Voor scholen is er nu duidelijkheid. We laten ons eigen aanbod dan ook onveranderd." Easynet zegt minder verrast te zijn over de uitspraak. "Voor Easynet was vanaf het begin duidelijk dat deze actie voornamelijk een publiciteitsstunt was", aldus Easynet woensdag in een reactie.

Politiek beladen

De discussie omtrent het gratis breedbandaanbod van KPN laaide op een gegeven moment zo hoog op, dat zelfs de politiek zich er mee ging bemoeien. Zo stelden de PvdA en LPF schriftelijke vragen en kwam GroenLinks met een alternatief plan. Volgens Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) bevestigt de uitspraak van de rechter de kritiek op de plannen. "Ook de rechter lijkt te oordelen dat dit aanbod marktverstoring is." Na alle commotie omtrent het aanbod heeft de telecomwaakhond eind september een eigen onderzoek ingesteld. De OPTA concludeerde hierop dat het aanbod van KPN aan alle telecomregels voldoet en dat de organisatie dus geen problemen had met het aanbod. Opvallend is dat de rechter een heel andere mening is toegedaan dan de OPTA. "Blijkbaar zijn er verschillende interpretaties mogelijk van de Mededingingswet", constateert Van Dam. "Dat is gek. De oude wet geeft blijkbaar ruimte voor interpretaties. In de nieuwe Telecomwet moeten we dit nog bezien." Overigens loopt er bij de OPTA nog een aparte zaak die aanhangig is gemaakt door Nl.tree, Easynet en Priority Telecom. Deze drie bedrijven hadden de OPTA verzocht maatregelen te nemen. Over deze zaak neemt de OPTA een apart besluit. Update, 14:25 uur: Reacties van KPN en Nl.tree toegevoegd. Verhaal verder uitgebreid.
Update, 14:40 uur: Reactie Martijn van Dam toegevoegd.