KPN, Vodafone en T-Mobile hebben een kort geding tegen toezichthouder ACM gewonnen over zogenaamde interconnectietarieven. ACM (voorheen OPTA) wilde per 1 september deze tarieven fors verlagen, omdat die, ook in de ogen van de Europese Commissie, twee maal te hoog zijn.

ACM: prijsplafonds naar beneden

Afgiftetarieven (ook wel termination rates of interconnectietarieven genoemd) brengen de telecomproviders elkaar in rekening voor het afhandelen van een gesprek. Dus als bijvoorbeeld een T-Mobile-abonnee een KPN-klant belt, moet T-Mobile KPN hiervoor een afgiftebedrag betalen. Deze tarieven vormen daarmee de basis voor de tarieven die uiteindelijk aan de klant wordt gerekend.

ACM besloot onlangs dat de huidige 2,4 eurocent naar 1,019 eurocent per minuut moest voor mobiele gesprekken. Voor gesprekken naar een vaste lijn zou het bedrag van 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut dalen.

Rechter niet overtuigd

Maar de mobiele operators startte een rechtszaak en het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) trekt wederom een streep door het plan van ACM. De rechter, komt net als in een eerdere rechtszaak over deze tarieven, tot de conclusie dat de verkeerde rekenmethode wordt gehanteerd.

ACM stelt echter dat deze methode nu door bijna alle toezichthouders in Europa wordt gehanteerd, en het nieuwe lage tariefplafond cruciaal voor de ontluikende interne markt in de EU. Maar de rechter is niet overtuigd, en dus blijven de tarieven, vooralsnog in elk geval, hoger. Wel iets lager dan voorheen, want de nieuwe afgifteplafonds worden vastgesteld op 1,861 cent per minuut voor naar mobiel en 0,302 cent per minuut naar vast.

ACM is logischerwijs teleurgesteld, maar benadrukt dat het om een voorlopige voorziening gaat. Een bodemzaak moet definitief uitsluitsel geven. “Maar dit is slecht nieuws voor consumenten”, aldus de woordvoerster in een reactie aan Webwereld.

Melkkoeien

Afgiftetarieven worden sinds een aantal jaar steeds strenger gereguleerd, omdat er geen concurrentiedruk is om deze omlaag te krijgen.

Vorige maand bleek uit onderzoek dat Nederland de hoogste sms-afgiftetarieven van de EU heeft. De sms-tariefmarkt wordt echter niet gereguleerd. "Dat is een probleem dat zichzelf oplost, dan is het niet passend om te gaan reguleren", stelde ACM.