Volgens de rechtbank Den Haag is stichting BREIN zijn boekje te buiten gegaan. Zaterdag eiste de antipiraterijstichting, onder dreiging van tienduizenden euro's dwangsommen, dat de Nederlandse piratenpartij alle verwijzingen naar andere proxy's moest verwijderen én The Pirate Bay moest blokkeren op zijn eigen generieke proxydienst, proxy.piratenpartij.nl.

Oprekken verbod fout

Vrijdag had de rechtbank een ex parte beschikking toegekend dat de Piratenpartij zijn specifieke reverse proxy, die alleen de Pirate Bay doorgeeft, offline te halen. Maar nu oordeelt diezelfde rechtbank in een spoedprocedure dat de aanvullende sommaties onrechtmatig zijn.

“Brein dient de executie van het gegeven verbod te staken voor zover dat verder gaat dan het doen staken van de reverse proxydienst," oordeelt rechter Chris Hensen in de zogenaamde verzoekschriftprocedure, waarin de zaak binnen één dag is afgedaan. De letterlijke lezing van de Piratenpartij, en niet de opgerekte eisen van BREIN, is correct.

Eerste overwinning

Voorlopig ten minste. Volgende week dinsdag is de verdere behandeling. Dan dient zowel het executiegeschil (over de oprekking door BREIN) als het opheffingskortgeding over de het ex parte verbod als zodanig, vertelt Mark Krul, advocaat van de Piratenpartij aan Webwereld. “Maar de eerste overwinning is binnen", aldus Krul opgetogen.

Ook de Piratenpartij is blij. “Het is ontzettend goed dat dit nu duidelijk wordt. Het leek alsof de ex parte een soort weapon of mass destruction van BREIN geworden was, daar wordt een streep door getrokken. Het goede nieuws: meteen terugslaan met een executiegeschil heeft dus zin. Volgende week vechten we verder. Maar dit voelt goed, nu maken we slagen", aldus Dirk Poot, zegsman van de partij.

De Piratenpartij zal ook de hyperlinks naar andere proxy's weer in ere herstellen, want die vallen dus ook niet onder het ex parte verbod.

Dinsdag voor het echie

Stichting BREIN accepteert het vonnis, al vindt advocaat Joris van Manen het wel merkwaardig. “Een reverse proxy naar The Pirate Bay valt wel onder het verbod, maar twintig links naar andere reverse proxy's blijkbaar niet. Nu goed, de piraten mogen even dansen, maar de 24ste zien we verder. Dan is het voor het echie", aldus Van Manen.

Piratenpartij - Brein Tijdelijke Voorlopige Voorziening