Het Hof in Arnhem heeft vorige week geoordeeld (pdf) dat Openbareverkopen niet de website van concurrent Veilingnotaris.nl mag leegplukken, omdat de databank van die laatste beschermd is.

Openbareverkopen.nl had zelf hoger beroep ingesteld nadat het bedrijf afgelopen januari al een soortgelijke reprimande van de rechter had gekregen. De website haalt echter andermaal bakzeil en moet bovendien de proceskosten van 40.000 euro betalen.

Copycat beboet

De rechter stelde destijds dat het ging om inbreuk op het auteurs- en geschriftenrecht, maar het Hof gooit het nu voornamelijk op het databankenrecht.

Hiervan is namelijk sprake omdat het gedupeerde bedrijf achter Veilingnotaris zich vooral bezig houdt met de website (en niet zelf optreedt als notaris) en bovendien 'substantiële investeringen' heeft gedaan om de advertentiesite voor onroerend goed op poten te zetten. Op Veilingnotaris kunnen notarissen tegen betaling advertenties plaatsen van op handen zijnde veilingen van woningen.

Daarmee kwalificeert de rechter de verzameling advertenties op Veilingnotaris.nl, ook al zijn die advertenties zelf weinig oorspronkelijk, als 'beschermde databank'.

Openbareverkopen gaat volgens het Hof over de scheef door een groot deel van die advertenties te plukken en integraal op haar eigen site te zetten, zonder bronvermelding of hyperlink naar Veilingnotaris. Openbareverkopen knipte en plakte 131 advertenties van Veilingnotaris.nl, waar er gemiddeld zo'n 150 op staan. Daarmee brengt het die laatste schade toe aan haar investeringen.

Helder arrest over databanken

Voor juristen en betrokken marktpartijen vormt het arrest een duidelijke en gestructureerde behandeling van de bescherming van gegevensverzamelingen op het internet, zo blogt ICT-advocaat Tjalling Hylkema van SOLV.

Het is volgens hem de eerste keer dat de Nederlandse rechter een heldere analyse stelt van de bescherming van een databank met online advertenties. Dat houdt niet in dat deze uitspraak per definitie veel reikwijdte heeft in lopende of toekomstige zaken tussen advertentiewebsites en rivalen die gegevens overnemen, waarschuwt Hylkema in een reactie aan Webwereld.

Als een enkel detail anders is, zoals bedrijfsmodel van eiser of gedaagde, methode van overnemen, weergave of bronvermelding dan is dit vonnis niet of nauwelijks meer van toepassing. Wel is het arrest een goede uitspraak voor bedrijven die het uitbaten van een advertentiesite als kernactiviteit hebben, zoals bijvoorbeeld eBay of Marktplaats, stelt Hylkema.