Het gaat om de zaak van de zogenaamde thuiswerkspam. Telecomtoezichthouder OPTA deelde in 2008 boetes van in totaal 510.000 euro uit aan twee personen, de hoogste spamboete ooit. Maar de rechtbank Rotterdam maakt nu korte metten met de boete voor één van deze personen, Han Peters van Abodata.

Te weinig bewijs

OPTA heeft "onvoldoende aannemelijk" gemaakt dat Peters de spamwet heeft overtreden. Zijn bedrijf werkt wel samen met de verstuurder van de spam, HPT Development/Call Data, en zat op hetzelfde adres. Maar Peters zou zelf niets afweten van het spamoffensief, dat reeds in 2004 werd ingezet. De rechtbank vindt het verhaal van de man niet per se "volstrekt onaannemelijk of onwaarschijnlijk" en vernietigd daarom de boete.

Call Data kreeg een boete van 270.000 euro maar is niet in beroep gegaan. Jarenlang gingen er miljoenen spammailtjes uit over een 'thuiswerkcentrale', waarbij een 0900-nummer stond vermeld. Wie het dure nummer belde werd zo lang mogelijk in de wacht gezet of werd door speciaal daartoe geïnstrueerde telefonistes zo lang mogelijk aan de lijn gehouden.

OPTA kan nog niet inhoudelijk reageren omdat het nog studeert op het vonnis. Peters overweegt een schadeclaim tegen de OPTA in te dienen. De organisatie heeft zijn "leven kapot gemaakt", zegt hij tegen NU.nl.