Omdat Novum Nieuws met logincodes van onder andere RTV Utrecht en Sky Radio gebruikte om het nieuws van het ANP te lezen, acht de rechtbank computervredebreuk bewezen.

Wel boetes, geen taakstraf

Het persbureau moet een boete van 4000 euro betalen, waarvan 2000 voorwaardelijk is met een proeftijd van 2 jaar.

De Officier van Justitie eiste in het proces nog een boete van 11.250 euro onvoorwaardelijk. De oprichter en voormalig directeur hoeft niet de cel in, maar krijgt een boete van van tweeduizend euro, waarvan ook de helft voorwaardelijk.

Omdat de rechter geen duidelijk zicht heeft op de daadwerkelijke schade en niet gecontroleerd kan worden of de berekening van de Officier van Justitie correct is. Daarbij neemt de rechter ook mee dat het ANP pas na het ontdekken van het lek de beveiliging verbeterde. De rechter ging ook niet mee in de eis van de officier van justitie voor een voorwaardelijke taakstraf van 80 uur voor de voormalig directeur.

De lagere straf doet verder niets af aan het oordeel van de rechters bij het onderbouwen van het vonnis:

"Novum heeft zeer kwalijk gehandeld door zich ten behoeve van haar nieuwsgaring via aan derden verleende inlogcodes de toegang te verschaffen tot de Artos nieuwsserver van het ANP en daarvan ook veelvuldig gebruik te maken."

Langdurig misbruik

Het ANP beschuldigt Novum Nieuws ervan gedurende zeker een jaar met inlogcodes van anderen gebruik te hebben gemaakt van het nieuws dat in de systemen van de persdienst staat. Daarbij was het opgevallen dat de IP-adressen van de gebruikers niet aan de klanten van het ANP toebehoorde.

Als motief ziet de rechter dat Novum als beginnend bedrijf met 4 à 5 medewerkers kansloos was om als concurrent een account bij het ANP te krijgen.

Novum reageerde niet onmiddellijk op een verzoek voor commentaar. Of het bedrijf in hoger beroep gaat, is dan ook niet bekend.

Hoger beroep

De directie van Novum gaat in hoger beroep. Algemeen directeur van de persdienst Bram Bloemberg heeft tegenover Webwereld verklaard daar genoeg aanleiding toe te zien.