Daarmee volgt rechter Thomas Horne de wens van de rechtbankjury die vorig jaar al bepaalde dat Jaynes een celstraf van negen jaar verdiende.

Het is de vraag of de strenge straf voor Jaynes in hoger beroep overeind blijft. Rechter Horne uit tegenover het persbureau Associated Press zijn bedenkingen over de wetgeving op basis waarvan Jaynes is veroordeeld.

Horne hoopt dat een hogere rechtbank uitsluitsel kan geven over de gebruikte wet. "Ik vind niet dat iemand naar de gevangenis moet voor een wet die niet geldig is."

De strafzaak vond plaats in de Amerikaanse staat Virginia, de thuishaven van internetaanbieder America Online. Het is daar bij wet verboden om meer dan honderdduizend ongevraagde e-mails in dertig dagen te versturen. De advocaat van Jaynes betoogde dat zijn cliënt niet op de hoogte was van deze wet, omdat hij in een andere staat (North Carolina) woont.

"We hebben geen twijfel dat we in hoger beroep zullen winnen", aldus David Oblon, advocaat van Jaynes. Volgens Jaynes' raadsman is de antispamwat van Virginia in strijd met de grondwet. In afwachting van zijn hoger beroep hoeft Jaynes nog niet de gevangenis in.

Jaynes wordt beschouwd als één van de grootste spammers. Jaynes verstuurde volgens schattingen 10 miljoen spamberichten per dag. Op het moment van zijn arrestatie stond hij in de toptien van spammers, die Spamhaus bijhoudt. In zijn e-mailberichten prees Jaynes onder meer hypotheken, aandelentrucs en software voor het wissen van informatie over bezochte (porno)sites aan.

De zus van Jaynes, Jessica DeGroot, kreeg een boete van 7500 dollar opgelegd van de jury. De rechter heeft deze boete ongedaan gemaakt. Een vermeende handlanger van Jaynes, Richard Rutkowski, ging vrijuit.