Google bood in maart aan om maximaal 90 miljoen dollar te betalen als compensatie voor de juridische kosten en als schadevergoeding. Rechter Joe Griffin heeft hier nu zijn handtekening onder gezet.

De goedkeuring komt overigens niet als verrassing. Eerder gaf de rechter al zijn voorlopige goedkeuring aan de schikking.

Door deze beslissing moet Google 90 miljoen dollar aan teveel geïnde advertentie-inkomsten terugbetalen. Deze gaan in eerste instantie naar de hoofdaanklager Lane's Gifts & Collectibles, een bedrijf dat poppen en teddyberen via internet verkoopt. Enkele andere partijen, die zich later bij de class action-rechtszaak aansloten, kunnen aanspraak maken op een vergoeding voor de schade die zij tussen 1 januari 2002 en 27 juli 2006 hebben geleden.

Bij klikfraude wordt op tekstadvertenties geklikt met de bedoeling de adverteerder hiermee op hogere kosten te brengen. De adverteerder betaalt een bepaald bedrag per klik aan de zoekmachine.

Google is tevreden met de schikking. "We zijn blij dat rechter Joe Griffin de schikking heeft goedgekeurd en daarmee recht doet aan de adverteerders", reageert Google-woordvoerster Nicole Wong.

Donderdag kondigde Google al aan dat er maatregelen worden genomen tegen klikfraude. Hiervoor is een tool bedacht waarbij Adwords-gebruikers inzicht kunnen krijgen in de statistieken van hun advertenties. Daarin wordt ook weergegeven hoeveel van de kliks mogelijk frauduleus zijn.