Rechter Rudi Brewster van de districtsrechtbank van Californië oordeelde dat de claim van 1,5 miljard dollar die Alcatel-Lucent in februari kreeg toegewezen, onterecht was. Volgens Brewster is één van de twee genoemde patenten niet geschonden door Microsoft en kan de andere vermeende patentinbraak niet worden vervolgd, omdat de mede-eigenaar van het patent, Fraunhofer, niet deelneemt aan de aanklacht.

Microsoft heeft volgens woordvoerder Guy Esnouf al een licentieovereenkomst met Fraunhofer over het gebruik van diens mp3-technologie. Alcatel-Lucent kondigde maandag aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf noemde de uitspraak 'schokkend en verontrustend' omdat een jury na zorgvuldig beraad eerder unaniem instemde met de schadevergoeding.

Die jury kende Alcatel-Lucent in februari de 1,5 miljard dollar schadevergoeding toe in één van de zes patentdisputen tussen de twee bedrijven. De aanklacht van Lucent stamde uit 2003, voor de fusie met Alcatel.

Volgens Microsoft-woordvoerder Esnouf zou zelfs als Alcatel-Lucent dat hoger beroep wint, de hoogte van de boete en de wijze waarop deze wordt berekend, opnieuw bepaald worden.