De spraakmakende juryzaak tussen Apple en Samsung is ten einde. Rechter Lucy Koh oordeelt dat het proces niet opnieuw hoeft vanwege een oneerlijke jury, zoals Samsung eiste. Daarmee wordt de uitspraak van de jury bekrachtigd en moet Samsung ruim 1 miljard dollar aan Apple betalen wegens patentinbreuk, meldt Bloomberg.

Geen opzet

Maar dat bedrag wordt ook niet hoger, omdat er geen sprake is van moedwillige inbreuk door Samsung, vonnist Koh. Apple had aan de hand van correspondentie van Samsung-managers betoogd dat er wel degelijk opzet in het spel was, waardoor het schadebedrag verdriedubbeld moest worden.

Verder wees Koh nog andere verzoeken van zowel Apple als Samsung af, zodat nu het vonnis definitief is geworden. Ten minste, voorlopig, want er komt uiteraard een hoger beroep. Daarnaast zit er een tweede Amerikaanse rechtszaak in de pijplijn, en kibbelen beide techreuzen in tal van andere landen, waaronder Nederland, voor de rechter.

EC klaagt Samsung aan

Beide partijen hebben over en weer overwinningen geboekt, maar recentelijk heeft het tegenoffensief van Samsung een behoorlijke knauw gekregen. De Europese Commissie beschuldigt Samsung van misbruik van standaardessenti├źle patenten om Apple's producten van de markt te krijgen.