De Universal Music Group klaagde Veoh aan omdat gebruikers muziekvideo's van het label op de site zetten. Volgens Universal kon Veoh zich niet achter de Amerikaanse auteurswet, de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), verschuilen. Eerder deed het bedrijf dit wel succesvol in een rechtszaak aangespannen door pornoproducent IO Group, die een tiental van haar films aantrof op Veoh.

De DMCA biedt intermediairs zoals websites voor gebruikerscontent een zogenaamde 'safe harbor', een veilige haven tegen aanklachten wegens rechtenschending. Om in aanmerking te komen voor deze vrijwaring moet wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden.

Zo moet de intermediair een duidelijke notice en takedown procedure te hebben en prompt te reageren op meldingen. Uploaders die in overtreding zijn moeten worden verwittigd en bij herhaling worden geweerd en geblokkeerd.

Gebruiker verantwoordelijk

De rechter bepaalde in de zaak tegen de IO Group dat het automatische omzetten van video-uploads (transcoding) door Veoh niet inhoudt dat de videosite daarmee controle zou verkrijgen over de ge├╝ploade content. Maar Universal stelde dat Veoh naast het transcoderen nog veel meer met de videobesstanden doet waardoor de verantwoordelijkheid voor de video wel bij Veoh komt te liggen, meldt de Electronic Frontier Foundation (EFF).

Veoh zet de video om naar flash, maar breekt ook de file in stukken voor peer-to-peer verspreiding en staat gebruikers toe het bestand te streamen of te downloaden. De rechter vond het argument niet geldig en de argumenten van Veoh overtuigender. Gebruikers moeten zich namelijk aan de gebruiksvoorwaarden van Veoh committeren bij het uploaden van een video.

Belangrijke jurisprudentie

Daarin staat dat het verboden is materiaal te uploaden met copyrightrestricties. De rechter oordeelde dus dat de gebruiker verantwoordelijk is voor het uploaden en het opslaan van de file met het in acht nemen van de DMCA. Wat Veoh daarna met de video doet kan niet gebruikt worden als argument om tegen de wet in te gaan.

Door deze rechtszaken komt er belangrijke jurisprudentie voor vergelijkbare zaken. YouTube is immers in een DMCA-rechtszaak verwikkeld met mediagigant Viacom, die 1 miljard dollar van Google eist.

Het lijkt er volgens de EFF op dat de loopgravenoorlog tussen YouTube en Viacom kan eindigen als een voetnoot in de rechtsgeschiedenis over user-generated content. Veel DMCA-kwesties worden opgelost in rechtszaken met kleinere bedrijven zoals Veoh.