Cook moet mogelijk mondeling getuigen in de antitrustzaak van Justitie tegen Apple en vijf uitgevers van e-books. Met de uitgevers is inmiddels een schikking getroffen, dus is alleen Apple als beklaagde overgebleven.

Apple wordt verdacht van het maken van illegale prijsafspraken voor boeken die zijn verkocht via iBookstore. Justitie heeft de rechter nu gevraagd Cook te horen, zo meldt financieel persbureau Bloomberg.

Telefonisch getuigen

De zaak is in april 2012 aangespannen door het Amerikaanse ministerie van Justitie en dient deze week in New York. Ook Europa heeft een antitrustonderzoek afgerond tegen Apple en de e-bookuitgevers. In die zaak is eveneens geschikt en ontsnapten de beklaagden aan een boete.

De Amerikaanse rechter Denise Cote gaat Cook mogelijk deze week al laten getuigen. Dat zal dan volgens Bloomberg telefonisch gebeuren, zo blijkt uit een beknopt bevel van de rechter. In het drieregelig bevel plant Cote een telefonisch overleg op 13 maart waarin Cook zijn getuigenverklaring geeft.

Sluwe deal

Begin 2010 maakte Apple samen met vijf uitgevers de sluwe deal, vlak voor de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. Omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Apple kwam met de 'redding' voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple zelf roomde 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden.

Daardoor werden de e-books bij Amazon automatisch duurder. Dat bedrijf beloofde in oktober om klanten die de afgelopen twee jaar bij hen een e-book hebben gekocht een gedeelte van het betaalde bedrag terug te zullen geven.