Apple en Samsung staan volgend jaar in de VS weer voor de rechter met een omvangrijke patentzaak en rechter Lucy Koh die al eerder met dit bijltje hakte, stelt paal en perk aan het aantal claims die de partijen mogen gebruiken. Dat meldt persbureau Bloomberg. “Jullie zijn al een jaar bezig en moeten nu toch onderhand weten van wat jullie beste zaak is", stelt rechter Lucy Koh.

Zaak verder verfijnen

De rechtbank wil dat Apple en Samsung zich beperken tot maximaal 25 claims en 25 producten. Ze probeert hiermee te voorkomen dat de zaak te complex wordt voor de rechtbank. Bij de vorige zaak voerde Koh hetzelfde beleid, maar kon daarmee niet voorkomen dat de jury alsnog verward raakte over welke producten onder welke claims vielen.

De twee producenten klagen elkaar aan met patentclaims die van toepassing zijn op vrijwel het gehele assortiment van de ander en blijven de lijst maar uitbreiden. Samsung voegde de iPhone 5 toe in oktober aan deze steeds langer wordende lijst en Apple breidde in november de klacht uit met onder meer de Galaxy S III. Koh hintte dat de beslissing van gisteren nog niet het einde is van de vermageringskuur voor de rechtszaak. “We blijven verfijnen en verfijnen", waarschuwde de magistraat gisteren.

Rechter geïrriteerd

De rechter wordt moedeloos van de twee kemphanen die ze ook al voor zich had in de vorige zaak waarbij een jury uiteindelijk Samsung veroordeelde tot het betalen van een boete van meer dan 1 miljard dollar. Vorig jaar toonde Koh zich al meerdere malen geïrriteerd tegenover de advocaten van de twee producenten.

Zo was ze laaiend dat Apple 22 getuigen wilde oproepen in de tijd die ze van tevoren had beperkt tot 25 uur per partij. En dat de vredesbesprekingen tussen de twee steeds op niets uitliepen, kon haar goedkeuring ook niet wegdragen. Ze waarschuwde dat als de twee partijen hun bittere strijd doorzetten, ze risico's voorzag voor beide kampen.

Zaak op z'n vroegst in 2014

De nieuwe zaak staat op de rol voor 2014. Omdat beslissingen van een hogere rechtbank in het beroep van de zaak die Samsung vorig jaar verloor van invloed kan zijn op de nieuwe veldslag, kan dit nog verder worden opgeschoven. De twee vallen elkaar onder meer aan met patenten op spraakherkenning, UMTS-data, audiostreaming, tekstinvoer, ' data-tapping' en andere interface-elementen.