Het hoger beroepshof bepaalt dat de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) een rechtszaak van Apple opnieuw in behandeling moet nemen. Het gaat om beschuldigingen van patentschending door smartphonemaker Motorola, die tegenwoordig in handen is van Android-maker Google.

ITC: niet valide en niet geschonden

Motorola heeft volgens Apple inbreuk gemaakt op twee patenten voor touch-schermbediening. De ITC oordeelde in maart vorig jaar dat één patent niet valide is en dat Motorola het andere patent niet heeft geschonden. Apple verloor dus zijn zaak tegen zijn Amerikaanse concurrent.

Het vervolgens aangespannen hoger beroep keert de zaak echter om. Het ongeldig verklaarde patent is volgens de hogere rechters wel degelijk van toepassing en de vrijspraak over het andere patent klopt ook niet. Over laatstgenoemde stelt het beroepshof namelijk dat de ITC een fout heeft gemaakt in de interpretatie van een sleutelzin in Apple's patent op multitouch-technologie.

Hogere rechter: ware innovatie

Die uitvinding voor de iPhone is volgens beroepsrechter Jimmie Reyna namelijk een teken van "ware innovatie", schrijft persbureau Bloomberg. Het heeft volgens de magistraat niet alleen deze technologie vooruit geholpen, maar ook een enorme verandering teweeg gebracht hoe mensen wereldwijd met elkaar samenwerken en communiceren.

Apple geeft geen commentaar, meldt persbureau Reuters, maar Motorola ziet een lichtpunt in de reanimatie van de eerder gewonnen zaak. De dochteronderneming van Google stelt dat het overdoen van de rechtszaak bij de ITC een kans betekent om Apple's claims ongeldig te laten verklaren.

"Ondertussen blijven we gefocust op het uitbrengen van fantastische nieuwe telefoons", aldus de verklaring van de gevallen en ingelijfde smartphonemaker. Motorola heeft net zijn eerste toestel onder Google-bewind onthuld. Dat is de Moto X die eind deze maand uitkomt in de Verenigde Staten.

Het oordeel van het hoger beroepshof om de zaak opnieuw te laten behandelen:

ITC ruling reviving Apple's multitouch patent case against Motorola

Via: AllThingsD.