In 2005 spande AMD de rechtszaak aan tegen concurrent Intel, omdat het bedrijf ongeoorloofde kortingen zou geven aan computerfabrikanten. Daarbij zou het bedrijf computerfabrikanten die gebruik maken van AMD-chips en winkels die veel AMD-computers op de planken hebben staan, bewust tegenwerken. Intel heeft deze beschuldigingen altijd ontkend.

486 getuigen

Oorspronkelijk zou de rechtszaak in april 2009 plaatsvinden, maar dit is nu uitgesteld tot 20 februari 2010. Intel had de rechtbank gevraagd om het maximale aantal getuigenverklaringen vast te stellen op 75. AMD heeft de rechtbank echter gevraagd om toestemming voor het gebruiken van 486 getuigenverklaringen die zouden moeten bewijzen dat Intel zich schuldig heeft gemaakt aan oneerlijke concurrentie.

Het bedrijf denkt negen maanden nodig te hebben om deze getuigenverklaringen te kunnen verzamelen. Daarbij wordt Intel verplicht om een getuigenis te verschaffen van Edward Ho, een medewerker van Intel in China. AMD hoopt dat de getuigenis van Ho de rechter van zijn gelijk kan overtuigen.

Vaker in opspraak

Intel is de afgelopen jaren veelvuldig in opspraak geweest vanwege zijn manier van zaken doen. Afgelopen donderdag oordeelde de Korea Fair Trade Commission in Seoul dat Intel zjin dominante positie op de lokale markt heeft misbruikt en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 25,6 miljoen dollar. Intel gaat tegen deze beslissing in beroep.

In juli 2007 beschuldigde de Federal Trade Commission Intel ervan zijn chips onder de kostprijs te verkopen en klanten extra korting te geven wanneer zij geen chips van AMD toepasten. Op die manier zou Intel zijn concurrernt op ongeoorloofde wijze uit de markt hebben willen drijven.

Onderzoek

In 2005 besloot de Fair Trade Commission in Japan dat Intel de mededingingsregels van het land had geschonden. Intel was het niet eens met de beschuldiging, maar door instructies van de commissie op te volgen, wist het een rechtszaak te voorkomen.

Naast de rechtszaak van AMD, onderzoeken ook de Europese mededingingscommissaris Neelie Kroes, de Amerikaanse

Federal Trade Commission en de staat New York mogelijke overtredingen.