Apple heeft een speciaal systeem om schade door oververhitting van de iPhone en iPad te voorkomen. Boven 35 graden Celsius schakelen de gadgets zichzelf uit, na het tonen van een waarschuwing dat ‘het apparaat moet afkoelen voor het gebruikt kan worden’.

oververhitte iPad

Boek raakt niet oververhit

Maar juist dit systeem is tegen het zere been van een drietal gebruikers, die Apple nu aanklagen om de ‘onrechtmatige claims en praktijken’ van het concern te stoppen, meldt techsite Ars Technica. Apple beweert namelijk dat ‘het lezen op de iPad net als het lezen van een boek is’. Maar een boek schakelt zichzelf niet uit in het zonlicht onder normale weersomstandigheden, stellen de aanklagers boos.

Valse beloften

Bovendien is de temperatuur waarop de iPad zichzelf uitschakelt veel te laag, en daarmee faalt het apparaat als goed functionerende e-reader onder normale omstandigheden, aldus de claim. Apple geeft zelf op zijn site aan dat de iPad werkt tussen het vriespunt en 35 graden. Die laatste temperatuur kan gemakkelijk bereikt worden na een tijdje lezen in de zon.

De klagers vragen om een verbod op Apple’s ‘valse beloften’ en een schadevergoeding. Iedere iPad-eigenaar die zich ook gedupeerd voelt kan bij de rechtszaak aanhaken.