Zowel Ziggo als UPC tekenen beroep aan tegen het OPTA-besluit bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). In maart publiceerde OPTA het definitieve marktbesluit waarin de kabelreuzen UPC (pdf) en Ziggo (pdf) hun analoge kabelnet moeten openstellen voor andere partijen.

Op het gebied van digitale televisie moeten alle aanbieders (Ziggo, UPC, CAIW en Delta) het mogelijk gaan maken signalen door te geven van tv-aanbieders. Iedereen kan in principe een kanaal beginnen en dit aanbieden via het digitale signaal, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Concurrentie

Eerder toonden andere bedrijven zich enthousiast over de plannen. Onder meer YouCa en Tele2 willen capaciteit inkopen en eigen zenderpakketten aanbieden. In februari keurde ook de Europese Commissie de beslissing van de telecomtoezichthouder goed.

Toen gaf UPC al te kennen zijn 'bezwaren tegen deze maatregel voort te zetten'. "In onze visie zijn de Nederlandse televisie- en communicatiemarkten onder de meest concurrerende van Europa en hebben deze geen nieuwe regelgeving nodig."

Die visie onderschrijft UPC nog steeds, maar het bedrijf wil verder niet inhoudelijk op de zaak in gaan zolang het beroep bij het CBb loopt. Ook Ziggo wil niet inhoudelijk reageren.

Plannen gaan door

De rechtszaak bij het CBb heeft overigens geen 'opschortende werking'. Dat betekent dat de OPTA nu 'gewoon' met alle partijen om de tafel gaat zitten om de toegang tot het kabelnet te regelen. Aan het einde van dit jaar moeten deze gesprekken zijn afgerond en de alternatieve aanbieders de markt op kunnen.

Tenzij het CBb het beroep gegrond verklaart. Een eerder beroep van UPC tegen het voorgaande kabelbesluit werd door de CBb van tafel geveegd. Een eerdere versie van dát besluit was volgens het CBb overigens onvoldoende onderbouwd door OPTA, waarna de waakhond het besluit herschreef.